A VITAMINOK ÉS NYOMELEMEK LEGJELENTŐSEBB NÖVÉNYI FORRÁSAI

 

A mai kor emberének, ha azt javasolják, hogy még több vitaminra vagy nyomelemre lenne szüksége, akkor egyre többen már sajnos csak kapszulában tudnak gondolkodni.
Pedig a természetben minden megtalálható, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Ha természetes forrásból pótoljuk ezeket az anyagokat, 100 %-ban beépülnek a szervezetbe. Minél több feldolgozási fázison halad keresztül ( pl. kapszula, tabletta készül belőle), vagy esetleg mesterségesen előállított vegyületről legyen is szó, a szervezet annál kevésbé ismeri fel és tudja hasznosítani.
Az ideális egyensúlyt az évszaknak megfelelő táplálkozással is fenntarthatjuk. Eleink bölcsek voltak, hiszen minden időszakban – az új kor tudományai bebizonyították – pontosan azokat a táplálékokat fogyasztották, amire az adott évszakban szükségük volt. Például a téli időszakban a babot, borsót, lencsét, hajdinát, később pedig a rizst készítették el, mert a „MAG” „feldúsulva” tárolja hosszú ideig a vitaminokat, nyomelemeket. Téli élelem volt még a hűtő nélkül is eltartható cékla, sütőtök és káposzta, illetve a gyümölcsök nyers vagy aszalvány formájában.
Reméljük, hogy táblázatunk hasznos tanácsokkal látja el Önt is! Jó egészséget kívánunk használatához, mert az egészség mindenki számára elérhető!

Vitamin vagy nyomelem

Jelentősebb forrásai

A (retinol)

  Répa, paradicsom, spenótlevél, brokkoli, sárgabarack, áfonya, cékla, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, petrezselyem,    kelkáposzta,   fokhagyma.

B1 (tiamin)

  Olajos magvak, gesztenye, búzacsíra, paradicsom, uborka,    répa.

B2 (riboflavin)

  Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta,    káposzta,   aszalt szilva.

B3 (niacin)

  Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió.

B5 (pantoténsav)

  Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak, méhpempő.

B6 (piridoxin)

  Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, napraforgó, káposzta,    vöröshagyma.

B12 (cianokobalamin)

  Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, tengeri    algák.

BC (folsav)

  Zöld levelek, sörélesztő, hántolatlan gabonák, répa,    sárgabarack.

C (aszkorbinsav)

  Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, nyers petrezselyem,    paradicsom.

D (kalciferol)

  Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő.

E (tokoferol)

  Olajos magvak, szójaolaj, búzacsíra, brokkoli, kelbimbó,    spenót,   gabonafélék.

F

  Növényi olajok, olajos magvak, búzacsíra, avokádó.

H (biotin)

  Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke.

K

  Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár.

P

  Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye,    hajdina.

U

  Csalán, nyers káposzta, káposztalé.

Cink (Zn)

  Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán.

Foszfor (P)

  Lecitinek(szójalecitin), sörélesztő, szárított gyümölcsök.

Jód (I)

  Kivi, dió, almamagház, hagyma, tengeri algák.

Kálcium (Ca)

  Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs,    mandarin,   hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió,    napraforgó.

Kálium (K)

  Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó,    banán,   burgonya.

Króm (Cr)

  Hántolatlan gabonafélék, zöldbab, fejes, saláta, káposztafélék.

Magnézium (Mg)

  Zab, csalán, füge, citrusfélék, kukorica, olajos magvak, alma.

Mangán (Mn)

  Zöld levelek, borsó, répa, diófélék, gabonafélék.

Nátrium (Na)

  Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka.

Réz (Cu)

  Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva.

Szelén (Se)

  Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom,    brokkoli.

Vas (Fe)

  Erdei szamóca, mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga,    zabpehely.