"A MEGŐRZÖTT EGÉSZSÉG A LEGYŐZÖTT BETEGSÉG."

 

A Dalai Láma, mikor megkérdezték, mi az, ami leginkább meglepi az emberiséggel kapcsolatban, ezt válaszolta:
 "Az ember. Mert feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét…”

Mindannyian ismerjük azt a mondás, mi szerint: – Ha nincs időd az egészségedre, akkor majd lesz a betegségedre. – mégis hajlamosak vagyunk túlhajszolni magunkat, halogatni a pihenésre és egészségmegőrzésre szánt időt. Pedig mindenki tudja, az egészség a legnagyobb kincs. Semmit nem ér semmi az életben, ha nem tudjuk egészségesen élvezni.

Folyamatosan leterhelt, stresszes életmódban élünk. Mégis hogyan érhetünk el egy kiegyensúlyozottabb életminőséget?
Születésünktől vannak adottságaink, hogy testünk hova fejlődik, és mennyit tudunk kihozni belőle – nemcsak esztétikai, hanem fizikai értelemben is – az csak rajtunk múlik. Mit eszünk, mennyit mozgunk, van-e vitaminhiányunk, karbantartjuk-e váz- és ízület-rendszerünket stb. – ilyen sok aprónak tűnő, de nagyon fontos kérdés határozhatja meg az életminőséget.

Amit használunk nap, mint nap – jelen esetben a testünk – időnként megérdemel egy-egy karbantartó csontkovács kezelést, akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy jelenleg nincs semmilyen problémánk. Ha az embereknek helyén vannak a csigolyáik, akkor nagyon sok belgyógyászati probléma megelőzhető.
Minden csigolyának van egy belső szervi beidegződése, pl. hármas csigolya a tüdőnek, az ötös csigolya a májnak, nyaki csigolyáknál a nyelvnek, szemnek, fülnek, fogínynek stb. a krónikus betegségek egyik oka a gerinccsigolyák elváltozásaiból ered.

Tudom, nem mindenki ennyire tudatos, és gyakran elmegyünk saját egészségünk mellett, de fő célom a betegségek megelőzése, az egészségmegőrzés, s hogy mindezt közelebb hozzam az emberekhez.

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy elemi érdekük, hogy odafigyeljenek az egészségükre!

Szerémi Sándor
csontkovács