A MÉZ, A TERMÉSZET AJÁNDÉKA

A méz a természet ajándéka.

Minden nap egy kis kanál méz, és az egészség otthonába költözik!

A méz a világ egyik leghasznosabb anyaga.

A méz a természet alapvető, édes, természetes kincse. A tömény méz olyan csodálatos természetes antibiotikum, melyben nem képesek az élesztőgombák és a mikroorganizmusok sem elszaporodni, így a méz nem romlik meg.

Méz az egyik legjobb táplálék a világon, mert nem csupán egészséges, akár gyógyhatású is lehet, amellett, hogy nagyon jó ízű. A méhek munkájának a haszna, a méz az emberek számára egy ideális táplálék és természetes immunerősítő.

Van, aki úgy gondolja, hogy a méz csak egy nyalánkság, egy folyékony természetes édesítő. Pedig a méz annál sokkal többféle funkciót is betölthet: összetevői a bőrt puhítják, az immunrendszert erősítik, a nyálkahártyát fertőtlenítik.

A mézről szokták említeni, hogy nagyon édes, ám cukrai természetes cukrok, melyek a gyümölcsökben találhatóak, s ezeket a cukrokat, a méz természetes cukortartalmát a szervezet sokkal jobban tolerálja, mint a kristálycukrot. A méz édességét olyan fruktózok, növényi cukrok adják, melyek tisztán, könnyedén, az emésztőrendszerben kíméletesen felszívódnak.

A méz továbbá nemcsak édes ízű, savas is egyben. Szerves savai hozzájárulnak az étvágy, az emésztés normális működéséhez. A méz 190 féle anyagot tartalmaz (többek között 19-féle aminosavat, 33- féle ásványi anyagot, 11- féle vitamint, enzimeket.

A mézet minden korban a legcsodálatosabb természetes gyógyító anyagnak tartották és élvezeti értékét is nagyra becsülték. A méz rengeteg a szervezetünk számára fontos és az egészségünk szempontjából elengedhetetlen anyagot tartalmaz: 76%-a cukrot ( 40% gyümölcscukrot és 36% szőlőcukrot) 7% más fontos anyagot ( vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, proteineket, aminosavakat) és 17% vizet. Erről a vízről érdemes tudni, hogy a növények által többszörösen átszűrt természetes teljesen tiszta vízről van szó. A tudomány a mézet tartja és a virágport az egyetlen olyan természetes tápanyagoknak, amely minden a szervezet számára létfontosságú anyagot tartalmaz.

Miért értékes anyag a méz?

A méz serkentően hat az izmok és a szív működésére, emellett pozitívan befolyásolja az emésztőrendszert is. A méz csökkenti a vérnyomást, gyógyító hatása van nemcsak a légúti megbetegedéseknél, hanem a méz a májbetegségek esetén is jótékony hatású.

 A méz hatása az ember egészségére rendkívül sokoldalúan hasznos. A szervezetben keletkező szabad gyököktől védenek, ezért nagy mennyiségben kell bevinni őket a szervezetbe a táplálkozással. A méz a szabadgyökök elleni védelemre elsőrangúan jó, napi fogyasztásával betegségek tucatja előzhető meg. Méz azért ennyire hatékony a mikrobák ellen, mert összetevői, például az alacsony pH–tartalma, valamint a szerves savai ellenséges közeg a vírusok, baktériumok számára. A méz ekképp a vágásokra, horzsolásokra, égési sérülésekre nagyon jó.

A mézben lévő hormonok szívműködés és vérkeringés szabályozók, óvják a vesét és a májat.

A leghatékonyabban propolisszal együtt hat a fájdalom ellen. Védi a húgyhólyagot és a vesét, a méz fogyasztása, emellett hasnyálmirigyet is. Szokták javasolni a méz fogyasztását gyomorfájás ellen is.

Szaunázás után a bőrre kenve, regenerálóként a méz az egyik legjobban használható kozmetikum. Selymes, rugalmas lesz a méz rákenésétől a bőr, a leghatékonyabb természetes ránctalanító. A méz bemasszírozva a has és combok bőrébe, a narancsbőr tüneteit is enyhíti.

Forrás: Babina-Kakrik Méhészet (http://termeloimez.eu/)