A NÖVÉNYI MAGOLAJOK

„Az Úr megalkotta a füveket a jószág gyarapodására és a gyógynövényeket az emberiség szolgálatára.”(104. zsoltár XIV. ének)

Az emberiség egész történelme során a növények képezték a gyógyítás alapját. A XIX. század közepén kezdtek a gyógyászatban olyan vegyületeket is alkalmazni, amelyek a természetben nem léteznek.
Ezáltal csökkent a gyógynövények szerepe, de fokozódott az igény olyan növényi készítmények iránt, amelyek megfelelnek bármely egyéb eredetű gyógyszerekkel szemben támasztott követelményeknek: a kívánt hatás mellett minél kisebb legyen a felhasználással járó kockázat.

A növényi készítményekkel történő kezelés a gyógyászat egyik lehetősége, melynek értékét akkor mérhetjük fel, ha beillesztjük a terápia egészébe.
A növényvilág további tartalékokat jelent a gyógyászat részére, hiszen a föld növényfajainak száma százezres nagyságrendű, a növényekből eddig előállított anyagok száma pedig csupán néhányszor tízezer. Ezek közül is csak néhány száznak ismerjük kellőképpen a biológiai értékét és gyógyhatását ahhoz, hogy kórfolyamatok megelőzésére, betegek kezelésére felhasználhatók legyenek.

Szükségessé vált olyan készítmények előállítása, mely mintegy hidat képez a népgyógyászati felfogás és az orvosi gyakorlat által igazolt eredmények között, hiszen a nagy gyakorlati eredményeket felmutató és tudományosan igazolt gyógynövénygyógyászat ma már az orvosi tudomány igen jelentős tényezője és segítő ereje.
E célt szolgálja, hogy elkészültek tartósító- és színezőanyag nélkül, csak gyógynövények felhasználásával előállított növényi magolajak.

Lássuk, milyen táplálkozás-élettani hatásai vannak a növényi magolajoknak!

Esszenciális zsírsavaknak nevezzük azokat az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyeket szervezetünk egyáltalán nem vagy csak kismértékben állít elő, ugyanakkor szervezetünk számára mégis nélkülözhetetlenek.

Ezek a zsírsavak (pl. omega-3, -6, -9, gamma-linolénsav stb.) jelentős szereppel bírnak az anyagcsere folyamatainkban, az érhálózat karbantartásában, szív- és keringési rendszerünk egészségének megőrzésében és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

Nézzük meg, hogy milyen forrásokból juthatunk hozzá a zsírsavakhoz mindennapi életünkben! Egy részüket növényi magvak olajaiból, más részüket pedig állatokból pl. mélytengeri halakból nyerhetjük, elsősorban táplálék formájában. 

Az olajokat hideg sajtolási eljárással nyerik ki a növényi magvakból, így azokban a hasznos tápanyagok koncentráltabb és természetesebb formában vannak jelen, ez megkönnyíti azok hatékonyabb felszívódását. A hideg sajtolás előnye, hogy a feldolgozás során a növényeket hőhatásnak nem teszik ki, ezáltal a bennük lévő hatóanyagok kevésbé roncsolódnak.  Így a hasznos anyagok teljesen természetes környezetben kerülnek be a szervezetbe, ezért a tápanyagok hasznosulása kedvezőbb mértékű, mint az izolált hatóanyagú készítmények esetében.

Cikkemben szeretnék bemutatni néhány olyan értékes forrást, ami mindenféleképpen figyelmet érdemel. (A teljesség igénye nélkül.)

A házi kender magjából hidegsajtolással kinyert olaja kívánkozik az első helyre, hiszen nincs még egy olyan növény, amely egyszerre tartalmazza az omega-3, -6, -9 zsírsavakat. Ezek a hatóanyagok nagymértékben hozzájárulnak a szív-, és a keringési betegségek kialakulásának csökkentésében, karbantartásában, sőt az ereinkben felhalmozódott plakkok csökkentésében. Magas omega-6 tartalma következtében erősítik az idegrendszerünket is. Magas vérzsírok (pl. koleszterin, triglicerid stb.) szintjének csökkentésében is jelentős eredményeket érhetünk el.

Talán kevésbé ismert a feketekömény olaja, amelyet az egyiptomi fáraók igen nagy becsben tartottak, ezért is kapta a belőle készült olaj a „fáraók aranya" elnevezést. Táplálkozás-élettani szempontból előkelő helyét a többszörösen telítetlen zsírsavaknak és a magas E-vitamin tartalmának köszönheti. Csökkenti a bronchitis, az allergia és az asztma tüneteit, tágítja a hörgőket, oldja a váladékot és javítja a légzést.

A következő forrásunk a dióbél, amely gazdag vasban és cinkben, de tartalmaz még káliumot, magnéziumot, foszfort, ként valamint A-B-C-D-F- és P-vitaminokat. A termésből sajtolt dióolaj 73-84% telítetlen zsírsavat tartalmaz, ezért kiválóan alkalmas az érelmeszesedés és a magas vérnyomás megelőzésére. Népgyógyászati alkalmazások hatásosnak tartják a fehér folyás megszüntetésében.

Manapság már mindenki ismeri a héjnélküli tökmagolaj áldásos hatását. A természetgyógyászat prosztatagyulladás, prosztatatúltengés, valamint jóindulatú, illetve rosszindulatú prosztatarák kiegészítő kezelésében alkalmazza. Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy serkenti az agyi vérkeringést, értágító hatású, úgy, hogy közben nem változtatja a vérnyomást. Kiválóan alkalmazható memóriazavarok orvoslására, hatékonyabb növény ezen a területen a Ginkgo bilobánál (páfrányfenyő).

A lenmagolaj az egyik legtisztább és a legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó növényi olajok egyike. Gazdag A-B-C-D- és E- vitaminokban. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód stb. természetes forrása. Természetes úton csökkenthető vele a vérsűrűség. Megszünteti a székrekedést, szabályozza és rendszeressé teszi a bélmozgást. Az olajban található kéksav-glikozidák miatt gyulladásos betegségek kezelésére alkalmas (ízületi gyulladások, gennyes-fekélyes sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket. Izomláz, izomfájás enyhítésére is ajánlott. Rovar- és méhcsípés helyét bekenve, a lenmagolaj kiszívja a mérget a szervezetből.

A mák igen nagy kincs hazánk, és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté.  A mákolaj aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav-összetételének köszönhetően megelőzhető vele a trombózis és embólia kialakulása. Növeli a szellemi teljesítőképességet, segíti a kiegyensúlyozott alvást. A hatékony kálcium felszívódás következtében lassítja a csontszövetek leépülési folyamatát és támogatja a csontépítést.

A ligetszépe nagy, élénksárga csak este kinyíló virágairól kapta a nevét. Az érett mag zsíros olaja gazdag értékes esszenciális zsírsavakban. Ez az olaj a világ legdrágább olajai közé tartozik. Igen apró magjából több ezer darab szükséges egyetlen gramm olaj kinyeréséhez. Ebből is látható, micsoda erő van benne.  Csökkenti a vér koleszterinszintjét, normalizálja a vérnyomást, javítja a koszorúér keringését. Ismert kitűnő bőrápolószer, neurodermatitisz és a száraz bőr kezelésére is alkalmazzák. Csökkenti a bőr ráncosodását, enyhíti a bőrekcémát, kiváló bőrápoló és bőrmegújító olaj.

A hidegen sajtolt sárgabarack-magolaj segíti, javítja a szív munkáját, tisztítja az érfalakat és könnyíti a visszeres panaszokat. Támogatja a pajzsmirigy működését (alul-, és túlműködés esetén is). Jól felszívódó A-vitamint tartalmaz, elősegíti a tisztább látást és javítja a szem vérellátását.