A MELLRÁK

 

A mellrák a nyugati világ betegsége. Ázsiában, a keleti világban szinte ismeretlen a nők számára. A nyugati világban a nők a média és egyéb hatások nyomására elhitték azt az elmúlt évtizedek során, hogy nem elég csak anyának lenni, sok-sok más területen is meg kell felelni. Ott is mindig maximálisan kell ellátni a feladatokat. Az, az igazán jó, aki mindezt mosolyogva, jókedvűen teszi és nem divat bevallani, hogy bizony ez lehetetlen, és nagyon fárasztó dolog. Mivel érzik, hogy ez nem megy, de bevallani nem merik – gyakran még önmaguknak sem -, így nagyon sokan saját gondolataik csapdájába esnek…

A mellrák fizikai tünetei:
A mell fájdalmas, megkeményedik, megduzzad vagy zsugorodik. Az érintett oldali hónaljban képződhet duzzanat, karvizenyő, vagy csontfájdalom jelzi az áttétet. Bőrpír, viszketés lép fel, az emlőbimbó váladékozik és kisebesedhet.

A mellrák lehetséges lelki jellemzői:
Az a nő, akinél mellrák alakul ki, nagyon gyakran érzi úgy, hogy teljesen mindegy mennyit tesz a gyerekeiért, a családjáért, a szeretteiért – még ha megszakad is – az bizony kevés.
Teljesen mindegy, hogy kiről vagy miről kell gondoskodni, elégtelennek érzi azt, amit nyújt. Mivel görcsösen próbál megfelelni a maga vagy mások – pl. férj, élettárs – által felállított kívánalmaknak, egyre kevesebb ideje jut önmagára. Csökken az örömmegélő képessége, és hiába nyilvánítják ki köszönetüket gyermekei, családtagjai, nem fogja értékelni. Nem fogja, nem meri értékelni, hiszen „olyan keveset” tett értük, amiért nem érdemel köszönetet. Márpedig – valahol – ezért dolgozott.
Gyakran megfigyelhető a lelkiismeret-furdalás, aminek egyenes következménye, hogy mindenkinek és mindennek meg akar felelni.
Mindenki bajával törődik, mindenkit táplál, kivéve saját magát. (Nem véletlenül a mell betegszik meg ilyenkor, hiszen ez az anyai gondoskodás „eszköze”.) Könnyen megérthető és belátható a helyzet: ha én nem eszek, akkor előbb-utóbb másnak sem tudok adni.
Ennek egyenes következménye lesz a lelki beállítottság, hogy elveszti önmaga fontosságát, mindenkit maga elé helyez és csak az ő örömüket keresi, szolgálja, de inkább azt mondanám, hogy helyettük végzi el a feladatot.
A bal mellben jelentkezik (először) a daganat, ha az imént vázolt meg nem felelés érzése az érzelmekkel kapcsolatos.
A jobb mell daganata a fizikai oldallal mutat szoros összefüggést, nevezetesen: anyagi javakkal való gondoskodás, illetve akkor jelentkezhet, ha saját nőiességét nem tudja megélni.

A gyógyulás lelki útja:
Mindenek előtt meg kell érteni a betegség kialakulásának okát. Mi az a gondolat, érzés, amit naponta ismételgetve, idáig jutott? Mivel ő, saját maga, gondolja azt, amit gondol – maga vagy mások hatására -, ezt csakis ő tudja megváltoztatni. Ha egyedül nem megy, akkor kérjen segítséget. 
Meg kell értenie: magáról is gondoskodnia kell, hogy aztán másoknak is adhasson. Elég meghökkentő lenne, ha az anyamadár csak a fiókáit etetné, ő maga pedig nem enne. Akkor képes a feladatát teljesíteni, amikor önmagának is ad.
Miután meg találta, hogy milyen gondolatok útján jutott el idáig, feladata, hogy ezeket megváltoztassa, helyettesítse (gondolat nagytakarítás) és találjon magának célokat a gyógyuláshoz. Mivel minden „fejben dől el”, e nélkül nincs tartós gyógyulás.