GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEK: AZ ÍGÉRETES SÁRGABARACK

 

Nagyanyáink régi jó recept alapján főzött sárgabarack lekvárja egész télen biztosította az értékes hatóanyagok folyamatos utánpótlását. A sárgabaracknak igen magas a kálium, kalcium, foszfor, C-vitamin és kéntartalma, ennek köszönheti édeskés, savanyú ízét. Ugyancsak gazdag A-vitaminban és béta-karotinban, nem csoda, hogy régóta orvosolják vele, az időskorral járó látáscsökkenést.

Biztosan sokan emlékeznek még rá, hogy gyermekkorukban próbálták feltörni a sárgabarack kemény magját, hogy kinyerjék a csemegének számító belé. Manapság már egész évben, bármikor, vesződség nélkül hozzájuthatunk a magjából hidegsajtolással kinyert magolajhoz, amely minden értékes hatóanyagát megőrizte.

A sárgabarackmag nagy mennyiségben tartalmaz B-17 vitamint, amelyet még 1949-ben ifj. Ernst Krebs vegyész fedezett fel. A B-17 vitamin – számos kutatás, klinikai tapasztalat támasztja alá ezt a tényt – a szervezetbe juttatva gátolja és megöli a daganatos sejteket. Az egyik leggazdagabb B-17 forrásnak a sárgabarack magja bizonyul, ugyanis súlyának akár 2,5%-át is kiteszi ez a hatóanyag. Ez a vitamin még bőségesen áll rendelkezésünkre a következő növényekben: köles, lucerna, keserű mandula, alma-, cseresznye-, körte- és szilvamag. Megjegyzendő, hogy magok, illetve magolaj mellett érdemes ananászt és elegendő A- és E-vitamint fogyasztani, mivel ezek erősítik a B-17 vitamin rákos sejtekre kifejtett hatását.

A sárgabarack-magolajat sokféle tünet kezelésére használhatjuk: a haj, bőr, köröm megerősítésére, a gyengülő látásra, sőt nyugat-Európában hiperaktív gyermekek és skizofréniában szenvedők kezelésére is bevált szer.

Vigyázzanak télen is az egészségükre, hiszen ez a legnagyobb kincs!

Bálint János, fitoterapeuta írása alapján.