GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEK: MÁRIATÖVIS
(más néven Máriabogáncs vagy Tarkabogáncs)

 

1-2 m magasra megnövő növény, leveleit és termését hasznosítják. Leveleiből teát főznek, magját őrleményformában is fogyasztják, de Magyarországon legelterjedtebb a Máriatövismag-olaj.
Májbetegség esetén, epeproblémákra, emésztési zavarok leküzdésére nyújthat segítséget.

A máj az emberi szervezet második legnagyobb szerve, a bőr után. Létfontosságú szervünk, ezért is helyezkedik el védetten, a jobb bordaív alatt. A máj katalizátora az egész emésztőrendszernek, több mint 80 funkciót tölt be, a köztudatban azonban elsősorban méregtelenítő szerepe ismert.  E szervünk nagyon hálás, ha bármilyen természetes gyógymóddal segítjük nélkülözhetetlen munkáját.

A Máriatövis mag olaja kiválóan alkalmas gyógyszer, vegyszer, kábítószer és alkohol okozta májkárosodás kezelésére, de májnagyobbodás, májzsugor és májgyulladás esetén is meglepő eredményeket érhetnek el vele. A máj regenerálódásában (a májsejtek visszanyerik eredeti felépítésüket) jelentős szerepe van. Gombamérgezés okozta májkárosodáskor is hatásos szer.

E pompás növény reményt nyújthat mindazoknak, akik a máj daganatos betegségeiben szenvednek. Kiegészítő kezelésként, több hónapos tartós használata, jelentős eredményeket hozhat.

A magolaj képes szabályozni a máj epetermelését, ugyanakkor megszabadítja a szervezetet a mérgektől, minden olyan szintetikus maradványtól, ami a természetben nem fordul elő, így a szervezet önmagától nem képes kiüríteni. Epekő és nyombélfekély esetén rendszeres fogyasztása javasolt, a panaszok megszűnéséig.

Allergiás betegségek ellen is hatásos szer. Az allergia egyik kiváltó oka, a szervezetben felgyülemlett mérgek jelenléte, melyek kiürítését felgyorsítja a máriatövismag-olaj rendszeres fogyasztása.

Korunk népbetegsége a szervezet és az erek elzsírosodása, a máj funkciójának zavarára is utal. A máj elzsírosodása ellen a máriatövismag-olaj, mert hatóanyagai zsírban oldódnak.

Érdemes évente 2-3 hetes máriatövismag-kúrát tartani egészségmegőrzés céljából.

A várandósság és a szoptatás ideje alatt, illetve az epe utak elzáródásakor használatát nem tanácsolják.