HÁTFÁJÁS

 

Szinte nincs olyan felnőtt ember, aki ne érezte volna élete bizonyos szakaszaiban, hogy fáj a háta. Az okok szerteágazóak lehetnek, a rossz testtartástól a tartós feszültségig számtalan eredete lehet a panasznak.
A panaszok oka lehet a stressz, amely fontos élettani folyamatként úgy aktivizálja az izomzatot, hogy gyorsan menekülhessünk vagy támadhassunk. A stressz hormonok hatására főleg a törzshöz közeli, mély hátizomzat húzódik össze, mint a rugó. Ezek az ősi reakciók azonban ma már nem a vadállatok elleni harcban aktivizálódnak, hanem a stresszes helyzetekben, amikor nincs kit ütni, nincs mi elől menekülni. A probléma oka, hogy a megfeszült izomzat nem tud gyorsan ellazulni, a stressz hormonokat ugyanis csak egy dolog tudja lebontani: a mozgás. Vagyis ha egy-egy feszült helyzet után kicsit mozgunk, sétálunk, ez nagyszerűen levezeti a feszültséget.
A hátunkon érezzük a mindennapi modern élet megterhelő következményét: az elmerevedett, görcsös izmokat és fájdalmas mozdulatokat. A leghétköznapibb tevékenységek is fokozott igénybevételt okozhatnak, ha nem megfelelő technikával végezzük őket. A kertészkedéstől, a biciklizéstől vagy a pakolástól kialakult hátfájdalmat a test kényszertartással próbálja enyhíteni, ami csak fokozza a fájdalmat. Az ülőmunkát végzők és a tanulók helytelen testtartása is elváltozásokhoz és fájdalomhoz vezet hosszú távon.
A túlsúly, főleg a hasi típusú elhízásnál jelentősen terheli a deréktáji gerincet, túlfeszíti, ezáltal megterheli az izomzatot és a szalagokat. A felesleges kilók a hátfájáson kívül hozzájárulnak sok egyéb más betegség kialakulásához.
Hátfájáshoz vezetnek a korral járó változások is. Például az inszalagok megvastagodnak és zsugorodnak, ezek a gerincben olyan dinamikai elváltozásokhoz vezetnek, amelyek olyan károsodást okozhatnak a porckorongon, a gerincfájdalom, zsibbadtság és gyengeség tüneteit produkálva.
Gyakoriak a hát- és deréktáji sportsérülések, amelyek általában egy hirtelen rossz mozdulat vagy rosszul kivitelezett spotmozgás következményei. Egy nagyobb baleset során elrepedhet vagy eltörhet a gerinc.  Kisebb mikrorepedéseket pedig rendszeres ütközéssel járó sportok is okozhatnak, mint a futás kemény talajon vagy labdajátékok teremben végezve. Az ilyen jellegű sérülések idősebb korban sűrűbben fordulnak elő, mert a csontritkulás tovább növeli a csonttörések esélyét.
Mivel a hátfájásnak számos kiváltó oka lehet, létfontosságú a fájdalom pontos okának meghatározása, hogy kiválaszthassuk a legoptimálisabb segítő kezelést. A panaszok megszüntetésében fontos szerepet kap a mozgásterápia és az átgondolt életmódváltás.