DECEMBER: KARÁCSONY HAVA

 

Hideg, jeges, sötét napokat élünk ilyenkor. Jézus, a Fény az esztendő legsötétebb napján születik közénk, hogy fényt gyújtson a lelkünkben, hiszen Ő a Világ Világossága. Az Ő születésével és minden gyermek születésével „Napocska, Csillagocska” születik a világra, mert a kisbaba lelke tiszta, fényes.
Nemcsak szent hely van, hanem szent idő is. Amikor a gonosz lélek nincs jelen, csak Isten, amikor megújul a világ. A szent idő újra és újra visszatér, így a világ mindig megújulhat. Az ünnep a régen megtörtént szent eseményt hozza vissza újra és újra, és újra…

 • December 24-e az év legsötétebb napja.
  Ekkor van a legnagyobb szükségünk a fényre, ezért születik közénk ezen a napon Jézus, a Fény. Ő minden esztendőben közénk születik, megszületik a szívünkben, ha felkészülünk rá. E napon a régi ember szigorú böjtöt tartott. 24-e előkészület a holnapi ünnepre. Később alakult úgy, hogy karácsony napjának előestéjén már elkezdődik az ünneplés.
 • December 25-én, karácsony napján Jézus születését ünnepeljük.
  „Begyütt Jézus a házamba, Házam közepén megálla.” Ez a karácsony ünnepének a lényege. Mit jelent? A házunk, a szívünk, s Jézus a szívünkbe született bele. Az Ő fénye jött a szívünkbe. Ez a nap örömünnep.
 • Honnan ered a karácsony szavunk?
  Vegyük ki a magánhangzókat a szóból! Marad: k r cs ny. Tegyünk a mássalhangzók közé „e” betűket: kerecsen(y). A karácsony szavunk a kerecsensólyom szóból ered. A kerecsensólyom nálunk, magyaroknál ősidők óta szent madár, fényhozó madarunk, a turul. A Fény pedig maga Jézus. Karácsony napján eleink kerecsensólymot, napmadarat, röptettek, hogy „emelje a napot”, hozzon világosságot a legsötétebb napon.

  Békés, boldog, áldott karácsonyt kívánunk!

  Felhasznált irodalom: Czárán Eszter: Világnak Virága